Cui se adresează?

 Psihoterapia de cuplu se adresează acelor cupluri care doresc să aducă schimbări în viaţa lor, schimbări care să răspundă într-o măsură tot mai mare nevoilor fiecăruia din cei doi. Viaţa de cuplu este un tărâm cu o dinamică aparte în care fiecare vine cu propria sa istorie de viaţă, este un spaţiu al jocurilor pentru putere de tip dominare-supunere, al renegocierilor continue.

Multe conflicte sunt determinate de aşteptările nerealiste ale partenerilor unul faţă de celălalt, de iluzia că celălalt ar trebui să ne ghicească dorinţele, sau dimpotrivă, pot apărea pentru că persoana nu are curaj să ceară ceea ce vrea, sau pentru că teama de singurătate o face să ţină cont doar de dorinţele celuilalt.

Psihoterapia de cuplu presupune prezenţa şi implicarea ambilor parteneri în acest demers; doar în acest fel se pot stabili ţelurile comune ale cuplului. Psihoterapeutul va încerca să păstreze o poziţie neutră şi să nu ţină partea nici unuia dintre ei, el nefiind un judecător.

Când vin doi parteneri la psihoterapia de cuplu? Atunci când calitatea vieţii în doi a scăzut foarte mult. În general, când unul dintre ei, după o mai lungă sau mai scurtă perioadă în care a acumulat nemulţumiri, suferinţe, frustrări şi a sperat că viaţa lor împreună se va schimba, ajunge să-l convingă pe partener de necesitatea de a începe împreună o psihoterapie. În funcţie de nivelul de implicare şi de încredere al celuilalt în psihoterapie, creşte gradul de reuşită al acesteia.

Ce oferă psihoterapia de cuplu? Şansa de a-l auzi autentic pe celălalt, fără a mai răstălmăci spusele lui, pentru a reuşi să se iasă dintr-un cerc repetitiv de acuzaţii şi conflicte. Totodată, psihoterapia oferă ocazia de a recunoaşte, clarifica, propriile dorinţe, gânduri, simţiri prin descoperirea motivaţiilor inconştiente ale propriilor comportamente; de asemenea psihoterapia oferă posibilitatea de a le exprima.

Prin psihoterapie există şansa îmbunătăţirii comunicării între cei doi, ceea ce poate duce la o armonizare a intereselor; în acelaşi timp membri cuplului sunt ajutaţi să facă diferenţa între ideal şi realitate şi să reaşeze pe o bază mai realistă propria relaţie.

O psihoterapie reuşită oferă posibilitatea dezvoltării personale a fiecăruia din cei doi, dar şi a creşterii împreună în cuplu.