Problema transporturilor a fost si este din toate timpurile un fenomen complex, de mare amploare, legat nemijlocit de dezvoltarea si modernizarea tehnica si tehnologica precum si de intreaga evolutie a societatii. Unul dintre factorii implicati in acest angrenaj complex al sigurantei circulatiei il constituie omul.
In testarea auto urmarim compatibilitatea structurii psihofiziologice cu continutul obiectiv al sarcinilor sau solicitarilor din activitatea desfasurata. De asemenea, testele psihologice auto evalueaza nivelul deschiderii spre modelare si automodelare in directia valorizarii comportamentului de securitate rutiera.
- Testarea psihologica a persoanelor care solicita permis de conducere auto – categoriile A, B, C, CE, D, E
- Testarea psihologica si consilierea psihologica a conducatorului auto la solicitarea angajatorului / institutiei abilitate – sesizare, reexaminare, accident, redobandire permis suspendat/ anulat
Testarea auto si consilierea psihologica in domeniul transporturilor urmareste prezenta la nivel de admisibilitate a capacitatilor cognitive, psihomotrice si a trasaturilor de personalitate necesare formarii si consolidarii comportamentului bazal specific activitatii de conducere auto.
Testul psihologic auto si evaluarea psihologica se finalizeaza cu emiterea unui aviz psihologic permis auto, recomandari asupra comportamentului viitor, precum si recomandari privind necesitatea efectuarii unor sedinte de consiliere psihologica.